COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ
Kemaliye'ye Özel…
EĞİN EKMEĞİ
Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde özel yapım taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen Kemaliye'nin olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan Eğin Ekmeği, doğal kepekli unlardan üretilir. Kemaliye ve köylerinde halkın gün içerisinde en çok tükettiği besinlerde biridir Eğin Ekmeği. Kepekli ya da kepeksiz olarak üretilen Ekmeği, odun ateşinin önünde nar gibi kızararak gelir sofralara. İster fırından çıkar çıkmaz sıcacık yiyin isterseniz kurutarak birkaç ay sonra yiyin. Eğin'in muhteşem ekmeğini yemeden ekmek yedim demezsiniz.
Sancak Şehrinin Kilitli Sandığı…
KEMAH CEVİZİ
Erzincan'ın kadim topraklarında kurulmuş, tarihin çok eski zamanlarından bu yana var olan Sancak şehri Kemah'ın muhteşem doğasında, karasal iklimin çetin şartlarında yetişen Kemah Cevizi, ince kabuğu, yüksek yağ oranı, kendine özgü tadı ile dikkat çeker. Kadim Anadolu topraklarının asırlar süren yolculuğundan süzülen, muhteşem ceviz ağaçlarında artık adı Kemah ile özdeşleşen bir lezzettir Kemah Cevizi. Öyle ki; tarihin en sancılı yıllarında bile her bahar yeşerip, kendini adeta adamıştır bu toprakların çocuklarına… Kemah Cevizi, saruca yoldaş, kesme kadayıfa arkadaş, kömeye candaştır…
Binbir Derde Deva…
KUŞBURNU GORAVASI
Erzincan'ın dört bir yanında, susuz ve kıraç topraklarda bile her bahar yeşeren ve güzel çiçekleriyle hayatı sevdiren ardından inanılmaz meyvesiyle adeta bir hazinedir kuşburnu… İçi tüylü bir meyveden süzülürek adeta binbir derde şifa verir kuşburnu goravası.. dağların eteklerinden, yolların kenarlarından dikenli dallardan tek tek toplanır, kaynatılır, süzülür ve kahvaltı sofralarına vitamin taşır kuşburnu… ağır kış şartlarında, soğuk iklimlerde her sabah kahvaltıda şifa sunar kuşburnu goravası.. C vitamin deposu kuşburnu goravasını ister sürün ekmeğe, isterseniz sulandırıp doldurun bardağa.. tüm yolları şifaya varır kuşburnu goravasının….
Mis Gibi Reyhan Kokar…
KEMALİYE BADİŞLİ ÇORBA
Geleneksel Kemaliye Mutfağının özgün tatlarından biridir Badişli Çorbası… Çok lezzetli çok da şifalı… Yeşil Fasulye, yeşil mercimek, börülce, buğday ve reyhanın bir araya gelmesiyle damak çatlatan bir Kemaliye klasiğidir Badişli çorba… mis gibi reyhan kokusuyla adeta mest eder sizi. Özellikle soğuk havalarda sıcacık buğusu ve mis gibi kokusu alır gider sizi geçmişin derinliklerine… Geleneksel kültürün derinliklerinden günümüze kadar ulaşan badişli çorba bir çorbadan daha da ötesidir aslında…
Armut Değil Şelale…
ÇERMAİL ARMUTU
Erzincan ve çevresinde yetiştirilen Çermail Armutu, Ekim-Kasım aylarında Erzincan'ın her noktasında ulaşabileceğiniz, Erzincan'a özgü, Erzincan'a özel, Erzincan'la özdeşleşmiştir adeta… Erzincan Ovası'nın verimli toprakları, tertemiz sularıyla beslenen Çermail Armutu, olgunlaştığında adeta bir şelale gibi sulanır. Aldığınız her ısırıkta, bol sulu bir lezzet deryası sunar Çermail Armutu… Hazan mevsiminde Erzincan'ın tüm evlerine uğrar ve hoş bir lezzet bırakarak kısa sürede kaybolur gider Çermail Armutu devamı önümüzdeki sene diyerek.
Tadı Dillere Destan…
ERZİNCAN EŞGİLİSİ
Geniş bir gastronomi desenine sahip olan Erzincan Mutfak Kültürü tatlının, ekşinin ve tuzlunun harmanlandığı bir kültür… Yöresel halk dilinde Erzincan Eşgilisi olarak dillendirilen Erzincan Ekşilisi, Erzincanlıların vazgeçemediği ve hatta vazgeçemeyeceği lezzetlerin başında gelir. Kavurma ile sebzenin oluşturduğu ardından meyvenin ekşilendirdiği yemeğin kuru tandır ekmeği üzerine dökülerek tamamlanan serüvenidir Erzincan Eşgilisi. Bu öyle bir eşgili ki adeta bağımlılık yapar damaklarda. Sık sık dost meclislerinde duyulur o durdurulamayan istek: Bir Eşgili olsa da yesek…
Minik Minik Saracaksınız…
ERZİNCAN YAPRAK SARMASI
Türkiye'de her kentin bir yaprak sarması vardır ancak Erzincan Yaprak Sarması farklıdır. Herşeyden önce meşhur Cimin Üzümü'nün yapraklarından sarılır Erzincan'ın sarması… öyle uzun uzun değil minik minik sarılır Erzincan'da sarmalar. Erzincan Yaprak Sarması bulgur ve kıymanın doyumsuz tadını tencereye atacağınız ekşi tamaslarla mükemmel bir aroma oluşturarak sizi hayran bırakır kendisine. Öyle ki tabağınızdaki yaprak sarmaları hiç bitmesin isteyeceksiniz.. Unutmadan uyaralım; Erzincan Yaprak Sarması bağımlılık yapar…
Kokusu Komşuya Gider…
ERZİNCAN LOKUMU
Baştan uyaralım; Erzincan Lokumu bildiğiniz lokumlardan değil… Adı lokum ama kendisi muhteşem bir lezzet. Ne kurabiye ne de kek… kendine has bir kıvam, farklı bir lezzet.. Erzincan lokumu bir anneanne lezzeti, bir babaanne klasiği gibi damağınızda unutulmaz bir tat bırakır. Erzincan'ın Yöresel Mutfak Kültürü'nde nesilden nesile aktarılan bu lezzet, pişmeye başladığında kokusuyla mahalleyi sarar. Olsa da yesek dedirten Erzincan Lokumu, ağzınızda dağılır ama tadı hep sizde kalır..
Yöresel Ürünler.mp4