T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ESK, Erzincan’da Tavukçuluk Sektörü İle Buluştu

Yayın Tarihi : 31.08.2023

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Tavukçuluk Sektörü Değerlendirme Toplantısını Erzincan'da Gerçekleştirdi. Et ve Süt Kurumu'nun ilk ve tek kombinasının bulunduğu Erzincan'da sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısına Erzincan Valisi Doç.Dr.Hamza Aydoğdu, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Sarıtosun, Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Mücahit  Taylan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Erzincan Tavuk Kombinası Müdürü Naci Gün, birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Tavukçuluk sektörünün yaşadığı sıkıntılarla birlikte sektörün sürdürülebilir şekilde üretime devam etmesi için alınabilecek önlemlerin konuşulduğu toplantıda konuşan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Et ve Süt Kurumu'nun ülkede ilk ve tek olan tavuk kombinasının Erzincan'da olduğunu hatırlatarak, ülke çapında üretim ve pazarlama noktasında yaşanan tüm sorunlara hakkında bilgi sahibi olduklarını ve bu sorunlarının giderilmesi için gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini söyledi. Tavuk çiftlikleri ile sözleşmeli üretim gerçekleştirerek üretilen tüm beyaz eti piyasa değerinden satın aldıklarını, üreticilerin ödeme sürelerini 35 güne kadar düşürdüklerini söyledi. Et ve Süt Kurumunun dünya gıda piyasalarını yakından takip ettiğini ifade eden Genel Müdür Kayhan, gıdanın stratejik bir güç haline geldiğini söyledi. Tavuk çiftliklerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için mücadele ettiklerini hatırlatan Kayhan, elektrik giderlerinin azaltılması için ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde güneş enerjisi sistemlerine geçeceklerini bildirdi.

 

Toplantıda konuşan Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile birlikte sık sık görüşerek Erzincan Tavuk Kombinası ve Erzincanlı tavuk üreticileri için neler yapabileceklerini masaya yatırdıklarını, sektörün Erzincan'da parlak bir geleceği olduğuna inandığını söyledi. Dünya genelinde yaşanan pandemi sonrasında tüm dünya ülkelerinde gıda ve enerjinin daha da önem kazandığına dikkat çeken Milletvekili Karaman, toplantı öncesinde sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sorun tesbiti yaptıklarını, bu sıkıntıların bir rapor halinde ESK Genel Müdürlüğüne sunulduğunu ve gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

 

Erzincan Valisi Doç.Dr.Hamza Aydoğdu ise öncelikle tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin tek bir birlik çatısı altında güçlerini birleştireceğini ve Erzincanlı üreticinin bu şekilde daha da güçlü olacağına dikkat çekti. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün ilk ve tek kanatlı kombinasını Erzincan'a kurmuş olmasının öneminde değinen Erzincan Valisi Aydoğdu, Erzincan'ın elindeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek suretiyle daha çok üretmek ve daha kaliteli üretmek için çalışması gerektiğini vurguladı. Vali Aydoğdu, Erzincan'da üretilen tüm ürünlerin bir marka olarak pazara sunulmasının, gerekli tanıtım ve reklam çalışmalarının yapılmasının önemine dikkat çekti.