T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karakaya Köyü Merası Islah Edildi

Yayın Tarihi : 14.07.2020

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü Hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu kaba yem açığının giderilmesinde büyük katkı sağlayan meraların kalitesinin ve ot veriminin yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan kaynaklar sayesinde ıslah ve amenajman projelerini aralıksız sürdüren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, son olarak Üzümlü ilçesine bağlı Karakaya Köyü merasında yürütülen ıslah ve amenajman projesini hayvancılık sektörünün hizmetine sunmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, meraların hayvancılık sektörü açısından son derece büyük önem taşıdığını ifade etti. İl Müdürü Şahin, il genelinde bir yandan meraların kalitesinin yükseltilmesi amacıyla ıslah ve amenajman projelerini hayata geçirirken, diğer yandan kaba yem açığının giderilmesi maksadıyla yem bitkisi ekilişlerini artırdıklarını kaydetti.

Son yıllarda artan büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının ihtiyaç duyacağı kaba yemin arttığına dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, bu açığı kapatmak adına ıslah projelerine devam edeceklerini söyledi. İl Müdürü Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü. "2017 yılında ıslah çalışmalarını başlattığımız Karakaya köyü meramızda sona yaklaştık. 1.274 dekarlık mera alanında yürüttüğümüz ıslah ve amenajman projesi 241.155 TL'si Bakanlık bütçesinden olmak üzere ayni çiftçi katkısı ile birlikte toplam 352.604 TL'ye maloldu. Uyguladığımız ıslah ve amenajman projesinin amacı; Köyde bulunan orta verimli meranın durumunun düzeltilmesi, düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması; meraya olan aşırı baskının kaldırılması için kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri alanını ve birim alandaki verimi yükselterek hayvanların otlatma sezonu içerisindeki kaba yem açığını gidermek, mera alanı içerisinde yer alan Jungus mücadelesi , Mera alanı içerisinde taban suyu yüksek yerlerde drenaj kanallarının tesis edilmesi ve mevcut meranın sulanması için yaklaşık 1350 metrelik su isale hattının tesis edilmesi, hayvan geçitlerinin yapılması, mevcut kurutma kanallarının temizlenmesidir. 3 yıllık süre zarfında mera alanı üzerinde hakim olan istilacı bitki grubundan juncus (Halk tabiri ile Kofa diye bilinen ) ile mücadelede ciddi anlamda aşama kaydedilmiştir. Taban suyu yüksek olan arazilerde yaygın olarak bulunan Jungus bitkisi ile mücadelede öncelikle drenaj yapılarak arazideki fazla suyun tahliyesi yapılmış olup her yıl belirli dönemlerde ilaçlama(sellektif herbisit) yapılarak mera bitki örtüsüne zarar vermeden mevcut istilacı ile mücadelede %90 oranında başarı sağlanmıştır."