İnsanoğlunun peynir denilen süt kesiğini ve bunun yenebilen birşey
olduğunu ilk ne zaman, nerede ve nasıl bulduğu tam olarak bilinmiyor. En
yakın olasılık binyıllar önce küçük ve büyükbaş hayvanların
evcilleştirildiği sıralarda Güneydoğu Anadolu ya da Mezapotamya
uygarlığında keşfedilmiş olması.
Erzincan Tulum Peyniri de
asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca da
vazgeçilemeyen bir lezzet. Fırat'ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime
yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti asırlardır
armağan eder Anadolu'nun çocuklarına.
Erzincan ile özdeşleşmiş,
ünü tüm ülkeye yayılmış ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan
Tulum Peyniri, dünyaya hükmeden Osmanlı padişahlarından tutun da
Anadolu'nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla
birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Erzincan Tulum Peynirine kimi
zaman Kemah'ın cevizi, kimi zaman Cimin'in üzümü kim zamanda mis kokulu
yerli domatesler eşlik etmiştir.
Yarım milyona yakın koyun
varlığı bulunan Erzincan ve ilçelerinde yaylalar ve meralar şimdilerde
hummalı bir çalışma sergileyen, Tulum peyniri üretimi gerçekleştiren
sürü sahipleriyle dolu. Yaklaşık 5 ay boyunca yaylada kalan küçükbaş
hayvan yetiştiricileri soğuk sıcak demeden, yağmura aldırış etmeden
üretirler tulum peynirini... Bu lezzet sofralardan eksilmesin diye...
Erzincan Tulum Peyniri ülkenin dört yanına ulaşsın diye.
Yıllar
önce coğrafi işareti tescil edilmiş olan bu lezzet Erzincan yaylalarında
beslenen, binbir çeşit otla beslenen Akkaraman koyununun sütünden elde
ediliyor. Kendine has tadı ve aromasıyla tulum peyniri bir Erzincan
markasıdır. Tamamen doğal olarak üretilen bu peynire doğal şirden mayası
ve Kemah tuzu dışında birşey ilave edilmez. İşte damaklarda
unutulmayan bir tat bırakan Erzincan Tulum peynirinde Akkaraman
koyununun sütünün, Kemah'ın tuzunun ve şüphesiz yaylaları mesken eden o
üretken ellerin hakkı var.
Yaylalardaki üreticileri sık sık
ziyaret eden Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, koyun
sayısının giderek artmasına paralel olarak tulum peyniri üretiminin de
arttığını ifade ederken " Tamamen doğal ve hijyenik ortamlarda üretilen
bu lezzet sadece Erzincan'da üretilir. Yaylalardan soğutmalı araçlarla
modern tesislere taşınarak işlenen ve olgunlaşmaya bırakılan Erzincan
Tulum Peyniri bir marka olarak büyümeye devam edecek. Birçok tulum
peyniri üretiliyor olabilir ama Erzincan Tulum Peyniri sadece
Erzincan'da üretilir. Üretim yeri Erzincan değilse o peynir Erzincan
Tulum Peyniri değildir. Coğrafi İşaret hakkı alınmış olan Erzincan Tulum
peynirimiz, Erzincanlı peynir üreticileri tarafından üretilerek
ülkemizin dört bir yanına gönderilmektedir" diye konuştu.
Erzincan Sakatutan'da peynir üretimi yapan Nurettin Yıldırım peynir
üretimini anlatırken sık sık "herşey doğal bu yaylalarda. Suyundan
havasına, otundan tuzuna kadar Erzincan Tulum Peynirini oluşmasına katkı
sağlayan herşey doğal buralarda" diyor. Ailece peynir üretimi
gerçekleştiren, Mayıs ayından Eylül sonuna kadar yaylada peynir üretimi
yapan Yıldırım Ailesi, son zamanlarda gelişen teknolojiyi kullanıyor.
"Eskiye göre şartlarımız çok iyi. Soğutmalı araçlarımızla günübirlik
ürettiğimiz peyniri tesislere götürüyor ve işliyoruz. Bu lezzeti
yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yaz boyu üretilen bu
peynirler sonbaharda ülkemizin dört bir yanına taşınacak" diyen
Nurettin Yıldırım, pazarlama noktasında sıkıntıları olmadığını
belirterek "ürettiğimiz bu doğal peynirleri vatandaşlarımız afiyetle
yesinler" diyerek tüketicilere seslenmeyi de ihmal etmiyor.